OFERTA EDUKACYJNA SZKOŁY W ROKU SZKOLNYM 2020/21 DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH.

 

Prowadzimy nabór do TECHNIKUM nr 2 w zawodach:

  • Technik logistyk
  • Technik ekonomista
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Technik rolnik
  • Technik rachunkowości

 

Opisy zawodów

 

Technik rolnik

Nauczymy Cię:

  • samodzielnego prowadzenia nowoczesnego gospodarstwa rolnego,
  • prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego,
  • marketingu produktów rolniczych.

 

Po ukończeniu szkoły masz możliwość:

  • przejmowania i prowadzenia gospodarstwa rolnego,
  • korzystania z unijnych środków finansowania,
  • prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agrobiznesu, ogrodnictwa, marketingu produktów rolnych.

 

Specjalizacje:

  • Ochrona środowiska przyrodniczego obszarów wiejskich
  • Nowoczesna ochrona roślin

 

UWAGA! Możliwość zdobycia bezpłatnego prawa jazdy kat. T (na ciągnik).

 

Technik ekonomista

Nauczymy Cię:

  • prawnych zasad działalności przedsiębiorstw, funkcjonowania biura i korespondencji biurowej,
  • prowadzenia nowoczesnego biura,
  • prowadzenia małej księgowości i analizy finansowej,
  • obsługi kredytowej i finansowej w bankach.

 

Po ukończeniu szkoły masz możliwość:

  • dalszego kształcenia na wyższych studiach ekonomicznych,
  • pracy we wszelkich instytucjach, w których niezbędna jest znajomość zagadnień finansowo-księgowych,
  • prowadzenia nowoczesnego biura,
  • obsługi klientów w bankach.

 

Technik logistyk

Nauczymy Cię:

  • organizacji transportu i spedycji w różnych dziedzinach gospodarki,
  • zasad magazynowania oraz dystrybucji towarów i usług,
  • sposobów elektronicznej identyfikacji towarów,
  • prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej.

 

Po ukończeniu szkoły masz możliwość:

  • zdobycia pracy na stanowiskach specjalistycznych w firmach handlowych, produkcyjnych, usługowych, spedycyjnych, budowlanych,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • kontynuowania nauki na studiach wyższych.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki

Nauczymy Cię:

  • dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w obiektach zbiorowego żywienia i gospodarstwach domowych,
  • urządzać wnętrza obiektów zbiorowego żywienia i innych budynków mieszkalnych.

 

Po ukończeniu szkoły masz możliwość:

  • dalszego kształcenia na uczelniach wyższych,
  • pracy w placówkach zbiorowego żywienia (restauracjach, stołówkach, barach),
  • pracy w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością  i upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich, gastronomicznych i agroturystycznych.

 

Technik Rachunkowości

Absolwent będzie przygotowany do wykonania zadań zawodowych takich jak:

  1. sporządzanie dokumentacji kadrowej,
  2. rozliczanie wynagrodzeń,
  3. prowadzenie ewidencji podatkowej i rozliczeń podatkowych,
  4. prowadzenie rozliczeń finansowych z kontrahentami i bankami,
  5. organizowanie rachunkowości jednostek organizacyjnych,
  6. ewidencjonowanie operacji gospodarczych,
  7. przeprowadzanie inwentaryzacji i opracowania jej wyników,
  8. wycenianie składników aktywów i pasywów,
  9. ustalanie wyniku finansowego,
  10. sporządzanie jednostkowych sprawozdań finansowych
  11. prowadzenie analizy finansowej.


Po ukończeniu szkoły masz możliwość:

  • dalszego kształcenia na wyższych studiach ekonomicznych,
  • pracy we wszelkich instytucjach, w których niezbędna jest znajomość zagadnień finansowo-księgowych,
  • prowadzenia nowoczesnego biura,
  • obsługi klientów.